کاوش موضوع قلب
صفحه اصلی
قلب
قَلب یا دِل (به انگلیسی: Heart) یا گاهی گِش، یک عضو ماهیچهای است که در اکثر جانوران وجود دارد. این عضو، خون را از طریق رگهای خونی پمپاژ میکند. قلب و رگهای خونی به همراه هم دستگاه گردش خون را تشکیل میدهند. خون پمپاژ شده، اکسیژن و مواد مغذی را به بافتها حمل میکند و در عین حال، پسماند سوختوساز مانند کربن دیاکسید را به ششها میبرد. در انسانها، قلب به اندازه یک مشت بسته است و در میان ششها، در محفظه میانی قفسه سینه به نام مدیاستن قرار دارد.
در انسانها، دیگر پستانداران و پرندگان، قلب به چهار حفره تقسیم میشود: دهلیزهای چپ و راست در بالا و بطنهای چپ و راست در پایین. معمولاً، دهلیز و بطن راست را بهعنوان قلب راست و همتایان آنها را بهعنوان قلب چپ مینامند. برعکس، ماهیها دارای دو حفره، یک دهلیز و یک بطن هستند، در حالی که اکثر خزندگان سه حفره دارند. در یک قلب سالم، خون به دلیل وجود دریچههای قلب، بهصورت یکطرفه از قلب عبور میکند که از برگشت خون جلوگیری میکند. قلب در یک غشای محافظ به نام پریکارد قرار دارد که حاوی مقدار کمی مایع است. دیوارهٔ قلب از سه لایه تشکیل شده است: اپیکاردیوم، میوکاردیوم و آندوکارد. در تمام مهرهداران، قلب دارای جهتگیری غیرمتعادل است و تقریباً همواره در سمت چپ قرار دارد. طبق یکی از نظریهها، این موضوع ناشی از چرخش محوری در جنین در مراحل اولیه رشد است.
قلب با ریتمی که توسط گروهی از سلولهای ضربانساز در گره سینوسی-دهلیزی تعیین میشود، خون را پمپ میکند. این سلولها جریان الکتریکی تولید میکنند که باعث انقباض قلب شده و از طریق گره دهلیزیبطنی و سامانه هدایتی قلب منتقل میشود. در انسانها، خون فاقد اکسیژن از طریق دهلیز راست وارد قلب میشود و از سیاهرگهای بزرگ فوقانی و تحتانی به بطن راست منتقل میشود. از آنجا، خون به گردش خون ششی پمپ میشود تا به ششها برود، جایی که اکسیژن دریافت کرده و کربن دیاکسید را آزاد میکند. سپس خون اکسیژندار به دهلیز چپ برمیگردد، از بطن چپ عبور کرده و از طریق آئورت به گردش خون سیستمیک پمپ میشود. در این مسیر، خون از طریق سرخرگها، آرتریولها و مویرگها عبور میکند–جایی که مواد مغذی و سایر مواد بین رگهای خونی و سلولها مبادله میشوند و خون اکسیژن خود را از دست داده و کربن دیاکسید را جذب میکند–پیش از آنکه از طریق ونولها و سیاهرگها به قلب بازگردد. قلب در حالت استراحت نزدیک به ۷۲ ضربه در دقیقه میزند. تمرین بدنی بهطور موقتی نرخ ضربان را افزایش میدهد، اما در درازمدت آن را کاهش میدهد و به سلامت قلب کمک میکند.
بیماریهای قلبی-عروقی بهعنوان شایعترین علت مرگ در سطح جهان شناخته میشوند و تا سال ۲۰۰۸ حدود ۳۰٪ از تمام مرگهای انسانی را شامل میشوند. از این تعداد، بیش از سهچهارم ناشی از بیماری سرخرگ کرونری و سکته مغزی است. عوامل خطر شامل: سیگار کشیدن، اضافه وزن، کمتحرکی، کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت کنترلنشده هستند. بیماریهای قلبی-عروقی بهطور معمول علائمی ندارند، اما ممکن است باعث درد قفسه سینه یا تنگی نفس شوند. تشخیص بیماری قلبی معمولاً با اخذ شرح حال، گوش دادن به صداهای قلب با استفاده از گوشی پزشکی و همچنین با استفاده از نوار قلب و اکوکاردیوگرام که از فراصوت بهره میبرد، انجام میشود. متخصصانی که بر روی بیماریهای قلب تمرکز دارند به نام کاردیولوژیست شناخته میشوند، اگرچه بسیاری از تخصصهای پزشکی ممکن است در درمان این بیماریها دخیل باشند.... بیشتر در ویکی پدیا